Met bijna 600 raadsleden, 100 wethouders en meer dan 200 lokale afdelingen bestuurt GroenLinks in 90 grotere en kleinere gemeenten mee! En dat zie je: meer vergroening, verduurzaming, eerlijk delen, en gelijkwaardigheid. Als de verandering niet vanuit het kabinet in Den Haag komt, zetten wij die lokaal in. Zo pakken we samen de wooncrisis, klimaatcrisis en groeiende ongelijkheid aan.

Hier vind je een overzicht van een aantal van onze lokale successen. Ze zijn exemplarisch voor onze visie voor Nederland: menselijk, eerlijk, duurzaam. Want huizen zijn om in te wonen, niet om winst mee te maken. En iedereen moet de kans krijgen om zijn eigen huis goed te isoleren en verduurzamen. Bekijk hier onze groene en duurzame successen.

Zelfbewoningsplicht

In Maastricht en Amsterdam, en ook in andere plaatsen waar GroenLinks mee bestuurt, wordt een zelfbewoningsplicht ingevoerd. Dit betekent dat een huis niet gekocht kan worden als beleggingspand, maar dat de koper hier ook daadwerkelijk moet gaan wonen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.

Persoon in woning met kat

Betaalbare huurwoningen

In Sittard werd een amendement ingediend en aangenomen dat er voor zorgt dat er 2 miljoen euro extra beschikbaar komt om betaalbare huurwoningen te bouwen, met een huur van maximaal 720 euro, het gaat hier om woningen die ruim genoeg zijn voor gezinnen om in te wonen.

Wonen

Inbreiden en het invoeren van een groennorm

In Zwolle en Almere kiest men voor inbreiden. Bestaande bouw wordt omgebouwd en er worden flexibele woningen gebouwd. In Gouda worden leegstaande kantoren en winkels omgebouwd tot stadsappartementen en sociale huurwoningen. En daar is een groennorm ingevoerd: bij nieuwe bouwprojecten moet minimaal 15% van het oppervlak groen zijn. Stuk voor stuk duurzame oplossingen voor de woningnood.