GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak onderhandelde over de voorstellen: “We zetten zo een grote stap in het afschaffen van ‘schijnzelfstandigheid’ en de willekeur van algoritmes. We gaan platforms niet laten bepalen hoe en of werknemers rechten krijgen of niet."
Uber-chauffeurs en Deliveroo-bezorgers werken nu als zzp’ers, terwijl ze niet zelf kunnen bepalen hoe ze hun werk doen en wat de prijs van hun dienst is. Daarom bepaalde de Nederlandse rechter eerder deze week dat Uber haar chauffeurs in dienst moet nemen. Van Sparrentak: “Deze rechtszaak is slechts één van de ruim 100 rechtszaken in Europa, waarbij de platformwerkers bijna altijd winnen. De politiek moet nu haar verantwoordelijkheid nemen, want de platforms staan met een leger advocaten klaar en zijn, zelfs na de vele verloren rechtszaken, niet van plan uit zichzelf te veranderen. In Europa kunnen we samen een vuist maken tegen deze grote platforms.”
De Europarlementariërs willen dat er een ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’ komt voor iedereen die via een platform werkt. Dit betekent dat de bewijslast wordt omgekeerd, zodat iedereen die voor een platform werkt voortaan als werknemer wordt gezien en dat het aan het platformbedrijf is om het tegendeel te bewijzen. Van Sparrentak: ‘Hierdoor duurt het geen jaren meer tot platformwerkers krijgen waar ze recht op hebben en moeten platformbedrijven stoppen met schijnconstructies, waarin ze werknemers in dienst hebben als zzp’ers.”
Het allesbepalende algoritme is wat platformwerk onderscheidt van ander werk. Deze algoritmen bepalen de prijs van een dienst en aan wie opdrachten worden toegewezen. Vaak is onduidelijk waar die beslissingen op gebaseerd zijn. De constante monitoring van prestaties in combinatie met het effect van beoordelingen leiden tot een extreem hoge werkdruk en stress. Van Sparrentak is blij dat haar voorstellen over eerlijke en transparante algoritmes zijn aangenomen door het Europees Parlement: “Platformwerkers moeten toegang krijgen tot hun data en inzicht krijgen in de invloed van het algoritme op hun werk en loon. We kunnen platforms alleen verantwoordelijk houden voor misstanden of fouten van het algoritme als werknemers weten wat er gebeurt en waarom.”
De Europese Commissie komt in december met een wetsvoorstel over platformwerk waarover het Europees Parlement en de EU-landen vervolgens onderhandelen. Namens de Europese Groenen zal Van Sparrentak over de wetgeving onderhandelen.