Drie jaar geleden namen alle EU-landen de ‘Europese Pijler van Sociale Rechten’ aan. Het plan van de Commissie moet zorgen dat de pijler wordt omgezet in actie. De huidige pandemie maakt de plannen voor een socialer Europa nog belangrijker vindt Van Sparrentak: “Al 6 miljoen Europeanen hebben hun baan verloren. Ongelijkheid en armoede nemen momenteel een enorme vlucht. De plannen om EU-landen lidstaten te steunen mensen aan het werk te houden zijn goed, maar helaas bestaan de vandaag gepresenteerde plannen te veel uit oude wijn in nieuwe zakken; de meeste plannen waren al aangekondigd of bekend. Ik had bijvoorbeeld graag een voorstel gezien om voor alle EU-inwoners sociale bijstand te garanderen.”
Bovendien wil GroenLinks dat het actieplan ook gevolgen heeft voor ander EU-beleid. Zo zou de interne markt, handelsbeleid, economisch beleid en mededinging geen afbreuk mogen doen aan sociaal beleid. “Anders hebben we mooie sociale praatjes, terwijl tegelijkertijd sociale schade wordt aangericht”, zegt Van Sparrentak.
In het actieplan worden doelstellingen opgenomen voor het opkrikken van het aantal mensen met een baan, om jeugdwerkloosheid terug te dringen en voor het bestrijden van armoede. Van Sparrentak vindt het goed dat er gezamenlijke doelen worden gesteld: “Die ontbraken tot nu toe, maar ze mogen best wat ambitieuzer. Zo is de doelstelling om 15 miljoen mensen uit armoede te halen voor 2030 niet genoeg als je weet dat er op dit moment 92 miljoen mensen in armoede leven binnen de EU.”
In het actieplan zijn een aantal eisen van de Europese Groenen meegenomen, constateert Van Sparrentak. “Ik ben vooral tevreden over voorstellen om werknemers te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Ook is het goed dat er wordt gewerkt aan een Europees samenwerkingsplatform om dakloosheid te bestrijden, maar ik had graag ook een concreet doel gezien om dakloosheid voor 2030 volledig uit te bannen.”
In mei vindt in Portugal een Sociale Top plaats waar alle EU-landen de Europese ambitie op sociaal vlak moeten gaan onderschrijven. Van Sparrentak: “Het uitgelezen moment voor de EU-regeringsleiders om hun sociale doelstellingen aan te scherpen en om investeringen in de publieke sector centraal te stellen in het economisch herstel.”
De Europese Commissie presenteerde zojuist haar plannen om Europese sociale rechten in de praktijk te brengen. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak reageert: “Het is heel goed dat Europa zich ook eindelijk op sociaal vlak laat zien met voorstellen voor een Europees minimumloon, bescherming van platformwerkers en aanpakken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar in deze tijd is meer ambitie nodig.”