Wetenschappers presenteerden maandag hun onderzoek naar biodiversiteit en ecosystemen dat ze in opdracht van de Verenigde Naties uitvoerden. Maar liefst een kwart van de honderdduizend onderzochte soorten worden nu al bedreigd met uitsterven het tempo van soorten die met uitsterven worden bedreigd neemt toe.

“Het gaat om insecten als bijen, maar ook vogels en andere dieren, honderdduizenden soorten op onze aarde staan op de drempel van uitsterven”, reageert GroenLinks Europa-lijsttrekker Bas Eickhout. 

Zwart op wit

“Het verlies aan biodiversiteit en het verdwijnen van hele soorten is een bedreiging voor mens en planeet. We staan op de drempel van een massa-uitsterven en dat komt door ons, mensen. Dat zet dit rapport nu zwart op wit.” 

De wetenschap heeft gesproken, het is nu aan de politici om snel te handelen, stelt Eickhout. “Een wereldwijd verbod op glyfosaat, het massaal beperken van het gebruik van pesticiden, aanpak van plastic in onze zeeën en een snel einde aan het kappen van ons regenwoud. Dat zijn de maatregelen waarmee we – als we snel handelen – het uitsterven van soorten en verlies aan biodiversiteit kunnen stoppen.”

Klimaatverandering

Eickhout stelt dat het gevecht voor het behoud van dier- en plantensoorten en tegen klimaatverandering dezelfde is. “Politici moeten de uitkomst van dit rapport ter harte nemen en van de bescherming van biodiversiteit een topprioriteit maken.”

Honderdvijftig wetenschappers uit vijftig landen onderzochten de wereldwijd de biodiversiteit en formuleerden aanbevelingen om de klimaatdoelen van Parijs, de VN-duurzaamheidsdoelen en Aichi biodiversiteitsdoelen te halen, om onze biodiversiteit te beschermen en een halt toe te brengen aan het uitsterven van plant- en diersoorten.