1 mei, Dag van de Arbeid. Tweede Kamerlid Linda Voortman was vandaag bij de start van de volkspetitie 'red de zorg.' Lees hier haar blog en teken ook op www.fnvvoorzorg.nl
1 mei. De Dag van de Arbeid. Een dag om nog meer dan anders op te komen voor mensen die werken in de zorg. Want zij verzorgen onze ouderen, gehandicapten en zieken met liefde. Niet zelden hebben ze de afgelopen jaren hun vak uitgehold zien worden. Dat zie je bijvoorbeeld in de thuiszorg, waar door aanbestedingen en bezuinigingen als gevolg van het kabinetsbeleid ervoor zorgen dat er steeds vaker gekozen wordt voor de goedkoopste aanbieder. Sinds de invoering van de nieuwe WMO hebben meer dan 30.000 mensen hun baan in de thuiszorg verloren. En vele anderen moesten een lager loon of meer werk in dezelfde tijd accepteren.
Logisch dus dat de afgelopen jaren zorgmedewerkers steeds vaker in actie komen. Voor hun werk, maar vooral ook voor de mensen die zorg nodig hebben. Zo kwam ik ze tegen bij acties in Haarlem en de Achterhoek. Sterke (voornamelijk) vrouwen die normaal de mensen voor wie ze zorgen altijd voor laten gaan, maar nu genoodzaakt werden om voor in actie te komen. Voor behoud van hun banen. Tegen de bezuinigingen op de dagbesteding en huishoudelijke zorg als gevolg van de nieuwe WMO. Voor goede zorg met een menselijke maat dus!
De eerste acties waren klein. In Haarlem stond ik een jaar of 4 geleden met een stuk of 30 strijdbare vrouwen. Vandaag in de RAI waren 1500 mensen aanwezig. Het is geweldig om hoe geleidelijk aan steeds meer mensen in actie zijn gekomen. En dat is ook hoog nodig: want het kabinet houdt zich tot nog toe doof. 4 maanden na invoering van de WMO zegt staatssecretaris Van Rijn dat het allemaal 'beheerst' is verlopen. Terwijl 30.000 mensen nu al hun werk verloren hebben. Terwijl heel veel mensen die zorg nodig hebben in onderzoek van GroenLinks aangeven dat ze nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn en dat ze meer zijn gaan betalen voor de zorg die ze nodig hebben.
Hoog tijd dus om de acties op te schalen. Aanvankelijk was de FNV van plan om een referendum te organiseren over de Wet Langdurige Zorg. Dankzij mijn initiatiefwet over het raadplegend referendum is het sinds kort mogelijk om een referendum te organiseren over wetten die in de Kamer behandeld worden. Maar de zorgwetten werden met zo'n enorme vaart door de Tweede en Eerste Kamer gedrukt door VVD, PvdA, D66, SGP en ChristenUnie dat dit niet lukte. De wetten waren net voordat het referendum mogelijk werd aangenomen.
Maar nu heeft de FNV samen met de CNV een nieuw plan: een volkspetitie over de zorg. 300.000 handtekeningen in 6 weken tijd. Ik vind dit een geweldig initiatief. Volkspetities zijn vaker ingezet voor onderwerpen die de samenleving in beroering brachten. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van het algemeen kiesrecht of de petitie tegen plaatsing van kernwapens in Nederland. Als er anno 2015 een onderwerp is dat velen bezighoudt dat is het wel de zorg. Iedereen kent wel iemand die zorg nodig heeft of in de zorg werkt. En de zorgen over de bezuinigingen zijn groot. Hoog tijd dus dat het kabinet en de partijen die de zorgbezuinigingen steunen tot inkeer komen.
Daarom steun ik deze volkspetitie. Ik roep mijn lokale partijgenoten op hun handtekening te zetten en om zoveel mogelijk anderen te overtuigen hetzelfde te doen. Naast mijn werk in de Kamer zal ik natuurlijk ook buiten de Kamer me inzetten om mensen te overtuigen deze petitie te tekenen. GroenLinks-afdelingen, clientenorganisaties of vakbondsafdelingen die de straat op willen om handtekeningen te verzamelen, laat het me weten als je mijn steun wil!
Meer informatie over de petitie vind je op www.fnvvoorzorg.nl