“De Europese Centrale Bank probeert weer eens te repareren wat politici keer op keer nalaten, namelijk de economie weer op gang helpen”, zo analyseert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout de beslissing van de ECB om iedere maand ter waarde van 60 miljard euro obligaties op te kopen om de deflatie in de eurozone te bestrijden.

De eurolanden, met Duitsland en Nederland voorop, legden met hun jarenlange verstikkend bezuinigingsbeleid de vraag in de eurozone lam. “Nu schadelijke deflatie dreigt, is het terecht dat de ECB naar onorthodoxe middelen grijpt”, constateert Eickhout. “Dezelfde partijen die nu deze stap van de ECB veroordelen, liggen telkens dwars bij een ambitieus Europees investeringsbeleid.”

Eickhout ziet echter twee grote problemen met de aangekondigde maatregelen van Mario Draghi, de voorzitter van de ECB. Ten eerste is het hoogst onzeker of de miljarden die de ECB in de economie pompt op de juiste plek terecht komen. “Kwantitatieve verruiming leidde er in andere landen toe dat de beurzen stegen, maar hun reële economie werd er niet aantoonbaar sterker van”, aldus Eickhout.

Investeringsplan

Eickhout had liever gezien dat de ECB specifieke obligaties voor nuttige, duurzame investeringen opkocht: “Het Europese investeringsplan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is veel te mager om de Europese economie uit het slop te krijgen. Hulp van de ECB zou daar erg welkom zijn. Dan is er meer zekerheid dat het monetaire beleid bijdraagt aan extra vraag in de reële economie." GroenLinks presenteerde eerder een veel ambitieuzer alternatief voor het investeringsplan van Juncker.

Getornd aan de eenheid van de monetaire unie

Ten tweede is Eickhout kritisch dat onder druk van Duitsland getornd wordt aan de eenheid van de monetaire unie. Door een deel van de hypothetische risico's op verliezen van de ECB niet te delen tussen alle eurolanden, wordt de indruk gewekt dat de eurozone geen eenheid is. Dat is slecht voor het vertrouwen in onze munt. De euro kan niet functioneren als eurolanden niet als één blok achter hun munt gaan staan.