Door marktwerking in de zorg raakt de mens uit beeld. Tijdens het debat over het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben we voorstellen gedaan om dat te veranderen. We zijn er nog niet, maar het is ons gelukt om de zorg op onderdelen te verbeteren. De stappen die wij hebben genomen om de zorg te fiksen:

? 3 miljoen euro extra voor de preventie van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht.
? 3 miljoen euro erbij voor extra opleidingsplekken voor gz-psychologen.
? 2 miljoen euro voor medisch-wetenschappelijk onderzoek dat in de problemen is gekomen door de coronacrisis.
? Er komen nieuwe aanbestedingscriteria voor medicijnen. Hiermee stimuleren we farmaceutische bedrijven om in Europa te produceren.

We leggen je graag uit waarom deze moties zo belangrijk zijn ?

Twee vrouwen met witte kleding houden een poster vast met erop: De zorg is ook jullie zorg

Preventie
Gezond leven maakt ons weerbaar tegen ziekten. En ondanks een Nationaal Preventieakkoord, wordt komende jaren weer minder in preventie geïnvesteerd. Er is minder geld beschikbaar voor beleid om roken, problematisch alcohol gebruik en obesitas tegen te gaan. Hoe dat komt? Omdat onze zorg een marktsysteem is. Het is ingericht om ziektes te genézen in plaats van te voorkomen. Investeringen in preventie zijn niet rendabel. Daarom zeggen wij: grijp in, investeer in gezondheid en fix de zorg. GroenLinks vroeg samen met ChristenUnie drie miljoen extra. Een Kamermeerderheid steunde het voorstel.

Extra opleidingsplekken voor gz-psychologen
In totaal wachten 11.000 mensen op specialistische psychische hulp.

Door de wijze waarop zorgverzekeraars instellingen betalen is het lucratiever mensen met "lichte" klachten te behandelen die snel vooruitgang boeken dan complexe patiënten te behandelen bij wie herstel onzekerder is. Iemand met alleen een depressie kan over het algemeen dus vrij snel terecht. Maar depressieve patiënten met een eetstoornis én autisme wachten soms een jaar of nog langer.

Meer opgeleide GZ-psychologen kunnen helpen om de wachtlijsten te verkorten. Het kabinet heeft echter het aantal opleidingsplekken verkleind. Daarom deden wij een voorstel om extra opleidingsplekken te creëren. Lees meer.

Jesse Klaver en Lisa Westerveld zitten met Charlotte Bouwman tijdens haar protest tegen de wachtlijsten bij de geestelijke gezondheidszorg
pillen

Medisch-wetenschappelijk onderzoek
Door de coronacrisis hebben veel onderzoekers vertraging opgelopen. 90% van het onderzoek naar kanker heeft bijvoorbeeld stilgelegen of is vertraagd. De vertraging is niet het grootste probleem, maar de extra kosten wel. Hierdoor worden sommigen onderzoeken naar levensreddende medicijnen afgebroken.

Dankzij GroenLinks komt er 2 miljoen voor een overbruggingskrediet voor medische onderzoeken die door de coronacrisis financieel in de problemen zijn gekomen.

Criteria medicijnen
Doordat er enkel wordt gekeken naar wie tegen de laagste prijs medicijnen kan produceren, is de medicijnproductie bijna helemaal verplaatst naar Azië. Daardoor zijn er jaarlijks in Nederland tekorten bij honderden medicijnen. We moeten minder afhankelijk worden van medicijnproductie. De overheid moet ingrijpen in dit marktsysteem. Door de aanbesteding criteria aan te passen en te zorgen dat ook nabijheid wordt meegewogen. Lees meer.

Zorg in woning

Fix de zorg. 
Stop de marktwerking.

Goede zorg is superbelangrijk. Help ons, laat zien dat je menselijke zorg ook belangrijk vindt en teken de petitie.