Strik: "De problemen op het gebied van het respecteren van mensenrechten bij Frontex zijn alom bekend en hebben zelfs geleid tot het opstappen van de vorige directeur. Maar hiermee is de organisatie nog lang niet op het juiste pad: er is nog veel verandering nodig om orde op zaken te stellen. Dat het agentschap op dit moment grenswachten gaat sturen naar Noord-Macedonië is vragen om problemen. Zeker omdat in dit land ieder jaar duizenden vluchtelingen, vaak met geweld, illegaal de grens over geduwd worden. Ook biedt het land geen goede asielprocedure, dus migranten die hier vast komen te zitten, zijn niet beschermd tegen mogelijke vervolging bij terugkeer."
Het instemmen met het Frontex-verdrag komt kort na de EU-top van vorige week, waar leiders spraken over migratie. Strik: "Deze overeenkomst past geheel binnen het op hol geslagen en door extreemrechtse retoriek gevoede Europese migratiedebat, waar rechtse partijen proberen om het optuigen van hekken en ontduiken van verantwoordelijkheid tot norm te maken. In plaats daarvan zouden we moeten werken aan een effectief, solidair en humaan beleid met een eerlijk verdeelsysteem. Ook moeten we landen buiten de EU steunen met investeringen in hun asielsystemen, in plaats van het sturen van grenswachten."
Naar verwachting kan Frontex rond april grenswachten in Noord-Macedonië stationeren. Verder wil de EU overeenkomsten sluiten met alle andere Balkanlanden en ook met Senegal en Mauritanië. Strik brengt vanaf 20 februari een werkbezoek aan laatstgenoemde landen.