De echte uitdaging komt als je niet omringd bent door gelijkgezinden. Om dán vast te houden aan je idealen.
Groots was ze, deze vrouw. Een koningin. Een koningin van de literatuur. Ze sprak ons toe, met een diepe, warme stem. Alweer 20 jaar geleden. En haar woorden staan nog altijd in mijn geheugen gegrift.
De echte uitdaging komt nog. Het wordt moeilijk. En dán moet je er staan.
Ze glimlachte erbij toen ze ons studenten aan een klein college in de Verenigde Staten deze indringende boodschap meegaf. Want zij had het meegemaakt. Zij had zich niet neergelegd bij de status quo. Bij een literatuur waarin zwarte Amerikanen onzichtbaar waren.
Zij had letterlijk de Amerikaanse geschiedenis herschreven. Ze legde de werkelijkheid bloot van ongelijkheid, van onderdrukking. Gaf slaafgemaakten uit het verleden een stem.
Wil je de samenleving veranderen dan moet je verhalen vertellen, zichtbaar maken wat onzichtbaar was. Dan moet je strijden.
Toni Morrison, ik heb vaak aan je gedacht sinds ik in 2017 Tweede Kamerlid werd. En ik heb vaker dan ooit aan je gedacht sinds de afgelopen verkiezingen.
Ik had je nodig op momenten van grote ontluistering. Waarin de politiek wegkeek van de rot in onze samenleving. Waarin er gekozen werd voor de status quo, voor meer van hetzelfde. Voor hooguit wat symptoombestrijding, maar niét het aanpakken van de oorzaken van de grote problemen.
We moeten ons verhaal vertellen. We moeten strijden. Strijden tegen de politiek van Mark Rutte, die wéér kiest voor behoud. Voor een samenleving van winnaars en verliezers, voor het netwerk van de old boys, voor de barbecue in plaats van de aarde. Voor hooguit een beetje beter, terwijl we weten dat een beetje beter ons niet afwendt van de afgrond.
Wat is ons verhaal? Wat is míjn verhaal? Mijn progressieve, waarde-gedreven politieke verhaal. Die vraag kreeg ik van De Linker Wang. Ter ere van hun jubileum.
Gefeliciteerd daarmee! Ik ben blij dat we binnen GroenLinks nog altijd de diversiteit vieren waarmee we zijn opgericht.
De Linker Wang is nu 30 jaar. GroenLinks is 32 jaar oud. Onze partij is niet het kind van twee, maar van vier ouders. Je zou kunnen zeggen: we waren toen onze tijd al ver vooruit.
De Politieke Partij Radikalen, de Pacifistische Socialistische Partij, de Communistische Partij Nederland, en de Evangelische Volkspartij: al deze stromingen maken GroenLinks.
Het zorgt ervoor dat onze partij misschien wel de meest diverse partij is qua opvattingen. We hebben groene, rode, blauwe en door religie-geïnspireerde GroenLinksers.
Het zijn onze gedeelde toekomstidealen en het gevoel van urgentie die ons binden.
Met veel genoegen, en vereerd door jullie uitnodiging, vertel ik hier graag mijn verhaal over progressieve, waarde-gedreven politiek. En leg ik uit waarom dit verhaal zo ontzettend hard nodig is om de economische, maatschappelijke en ecologische schade van het beleid van Mark Rutte te herstellen.
Oud-progressief denken
Mijn verhaal staat uiteraard in een traditie van progressieve verhalen. Maar laat ik beginnen met een kritische noot. Een kritische noot op wat ik wel eens oud-progressief denken noem. Als ik de progressieve verhalen van nu hoor lijkt het er soms op alsof er sinds de jaren 70 niets is veranderd in ons land. Alsof we ook nu een culturele revolutie kunnen ontketenen in de veronderstelling dat de verzorgingsstaat toch wel verder wordt versterkt.
Maar dat is niet zo.
Er wordt al heel lang niet meer gebouwd aan de welvaartsstaat. Deze is steeds verder afgebroken.
Er wordt al heel lang niet meer geïnvesteerd in gemeenschappen. Deze zijn steeds meer verwaarloosd.
Van een dubbeltje een kwartje worden, die ontwikkeling is al een tijd lang gestokt.
Daar waar we vroeger toch in de eerste plaats burgers waren zijn we nu in de eerste plaats consumenten.